Komplett guide för on-page SEO optimering – Bli en vinnare på Google

On-page SEO guide inklusive konkreta steg

Syftet med detta inlägget är att ge dig konkreta steg för att förbättra er on-page SEO och öka er försäljning.

Sunbird är en SEO byrå för resultatfokuserad sökmotoroptimering utan bindningstid. Vi börjar alltid med en kostnadsfri sökordsanalys. Kontakta oss eller mejla mig på nils@sunbird.se.

On-page SEO är inte längre en exakt formula. Alla sökord kommer ha olika regler. I detta inlägg går vi först igenom grunderna. Därefter de lite mer avancerade delarna av on-page SEO.

URL struktur för SEO

Är det inte startsidan på din hemsida du jobbar med kan du alltid ställa in URLen. Att den innehåller sökordet du jobbar med hjälper dig. Exempelvis: .se/sokord-exakt-match. Undvik gärna stoppord såsom ”till”, ”för” mm.

Sökord i rubriker

Rubriker ska innehålla sökordet. Allt från huvudrubriken till underrubriker (h1,h2, h3 etc). Tänk på att det räcker med om rubriken innehåller sökordet, en exakt matchning är inte nödvändig.

Meta rubriker och beskrivningar

Meta rubriker och beskrivningar ställer man in i WordPress genom exempelvis pluginet Yoast. Det är mycket viktigt att sökordet är med i rubriken för on-page SEO. I beskrivningen vill man ha med sökordet (eller en nära variant) i beskrivningen mest för att sökordet fetmarkeras.

Bilder för SEO

Bilder kompletterar text bra. Men för att förklara för Google vad din bild handlar om måste du ställa in den så kallade ”Alt-taggen”. Det gör du genom att studera koden för bilden du laddat upp, den borde se ut ungefär såhär: <img src=”exempel.gif” alt=”Sökordet du jobbar med”>. Förklara bilden man ser och försök få in sökordet delvis eller ett relaterat sökord.

Unik välskriven text som användare gillar

Google älskar text. Skriv en som dina läsare och användare också kommer gilla så kommer Google belöna er. Det är svårt att ge en exakt rekommendation på textlängd men ett minimum är 300-500 ord. Men i slutändan får man skilja på ordlexikon och inlägg som detta om SEO. De kommer av sin natur skilja sig och därför kommer Google också förvänta sig olika textmängder.

Tänk på att textlängd också är bra för att öka den faktiska trafiken. Ju mer du skriver desto mer sannolikt blir det att du skriver om liknande sökord eller svarar på någons sökfråga.

Fetmarkera och/eller kursivera sökord

Att fetmarkera, kursivera och/eller stryka under sökord relaterade till det primära sökordet ni försöker ranka på är inte fel. Överdriv det inte och gör det om det bidrar till sidan.

Synonymer och varianter

Direkttrafik på dina mest relevanta sökord är viktigt. Men longtail trafiken är i regel större än den exakta trafiken (sanning med modifikation). Uppskattningsvis står longtail trafik för över 70% av din organiska SEO trafik.

Exakt match för sökord är viktiga. Men du får inte glömma närliggande sökord som kan vara på samma sida. Jobbar vi med sökordet ”kattbilder”, borde vi också skriva ord såsom ”bilder av katter”, ”kattfoton” o.s.v. Då det i slutändan syftar på samma sak.

Texten blir också mer naturlig om du uteslutande tänker på exakta sökord utan också skriver fritt som du hade gjort om du inte visste att SEO fanns.

Internlänkar för SEO

Internlänkar är bra för er on-page SEO men kan också göras på fel sätt.

Internlänkar är delvis bra för det ökar styrkan av den sidan då du signalerar till Google att den sidan är viktig för dig. Tänk däremot på att om du länkar lika mycket överallt neutraliseras effekten något. Så se till att länka till dina viktigaste SEO sidor mest. Ett tips är att se över sidor såsom kontakt, om oss som har mycket kraft och trafik till sig. Att här nämna era mest populära tjänster är också naturligt och borde ge mer intern länkkraft.

Internlänkar är också bra för er SEO då det kan hjälpa Google förstå relevansen. Exempelvis var länken placeras – på vilken sida och i vilket stycke. Men även ankartexten i sig kan vara kraftfull.

Placering av sökord

Det är inte enbart valet av sökorden som är av betydelse utan även var på hemsidan de placeras. Google utvecklas ständigt för att på bästa sätt avgöra vilken del eller vilka delar av en webbsida där det är viktigast med placering. Innehåll som placeras i header och högt upp i main body värderas högre än exempelvis längre ner.

Svara på alla sökfrågorna

Google gillar extensiva svar. Två ställen för inspiration:

FAQ stycke som dyker upp i Googles sökresultat (syns inte alltid så prova dig fram):

Relaterade sökresultat längst ned i Googles sökresultat:

Skriver ni om dessa ökar ni er chans till longtail trafik och kommer sannolikt ranka bättre på det exakta sökordet.

Samhörigheter

Denna punkt ska inte övertänkas så vi börjar med poängen: Skriv en text naturligt och om allt som är relevant. Maximera värdet för era användare så kommer ni också lösa även denna punkt.

Google förväntar sig ibland att söktermer dyker upp tillsammans med andra. Rankar ni inte bra på ett sökord behöver högre sökordsdensitet inte vara lösningen. Utan det kan vara något annat som saknas. Till exempel har ”Gustav IV Adolf” en samhörighet med frasen ”Kungar under 1700-talet”. Det är naturligt och bra för longtailtrafiken att skriva om båda.

Undvik intern konkurrens för er on-page SEO

De som börjar med SEO och gör det själva hör att sökord är viktiga och trycker in de viktigaste sökorden lite överallt. Men detta är kontraproduktivt. Då börjar ni tävla med er själva och gör det otydligt för Google vilken sida som bör ranka.

Givetvis kan ett sökord förekomma på mer än ett ställe. Men säkerställ att en sida är dominerande för det och de andra sidor som nämner sökordet länkar internt till den sidan som bör ranka.

Användarsignaler för SEO

Tyvärr kommer vi inte här gå igenom alla användarsignaler utan bara beröra det på ytan. Men Googles AI algoritm RankBrain sägs ha kolla på hur användare interagerar med er hemsida. Hur kraftfull en SEO faktor är är svårt att avgöra. Men att förvalta den trafik och de besökare ni redan har är en mycket viktig faktor i all marknadsföring. Sunbird har i några fall gått in och bara förbättrat en hemsida, förbättrat kvalitén i texten och lyckats öka försäljningen avsevärt.

Några användarsignaler som är viktiga för SEO:

Användarsignaler för SEO ska göras i samverkan med att förbättra avslutningsfrekvensen. Ju högre avslutningsfrekvens, desto högre ROI på alla kanaler.

On-page SEO för mobilen

Dina placeringar för datorn och mobilen är inte samma. Google är numera mobile first vilket gör mobilversionen viktig för er SEO. Det vanligaste misstagen vi ser är:

Har ni en gammal hemsida som inte är bra för mobilen bör ni kolla igenom detta omgående.

Så gör du on-page SEO steg för steg

1 – Sökordsanalys

Första steget mot att vinna på Google är att göra en noga analys av vilka sökord som finns. Sökordsanalysen prioriteras vanligtvis för lågt och får inte den där extra tiden för att hitta guldkornen konkurrenterna inte gjort. De sökorden kan ni förvänta er vinna på snabbt. Sökordsanalys görs bäst via Google Ads där ni behöver ett konto som betalar för annonseringen.

2 – Skapa en plan för content

I och med att vissa sökord ska skrivas på samma sida och att vi vill undvika att fler sidor skriver om samma sökord måste man göra en plan för SEO sidorna. Detta kan exempelvis göras i Excel.

3 – Nulägesrapport

Google har av någon anledning valt att placera konkurrenterna över er. Ta reda på vad de gör bra och fastställ en längre plan för hur vi kommer ikapp. Just nulägesanalysen är viktig att den görs av någon med bra förståelse för Google för att inte misstolka signaler och lägga en plan på felaktiga grunder.

4 – Skapa landningssidor

Alla de sökord ni just nu inte syns på och som fanns med i er content plan måste få upp en sida enligt alla spelreglerna ovan. En summering av SEO faktorer:

Är det något vi vill att ni ska få ut av denna artikel är det detta: Ta reda på vad de som ligger över er gör. Gör som dem.

Glöm inte att alla sidorna måste ha minst en intern länk till sig så den inte ligger på en så kallad orphan page.

5 – Interna länkar

Interna länkar är ett sätt att ganska snabbt och enkelt sätt att förbättra SEO resultaten. Skapa nya och rikta om länkar till era viktigaste sidor.

6 – Åtgärda tekniska problem

Efter eller samtidigt som ni skapar ladningssidor bör det göras en teknisk analys. Vanligtvis hittar vi ganska allvarliga problem som håller tillbaka den organiska trafiken. Checklista:

7 – Se över er användarsignaler

Ska ni hänga med i sökmotoroptimeringen under 2022 och framåt måste ni ha en bra hemsida som konverterar bättre än konkurrenterna och som har bättre användarsignaler. Google kan avgöra vad besökare tycker om er hemsida och de kommer placera de sökresultat deras användare verkar tycka om mest. Ser ni till att ha bättre säljfrekvens kommer ni få både mer trafik från Google och få fler sälj på redan befintlig trafik. ”Winner takes it all” är ett minst sagt passande uttryck här.

Det är inte före all on-page SEO och tekniskt sitter som ni ska överväga annat.

Om ni provat detta men det inte fungerar

Om ni har provat alla knep ovan men att resultaten blir under förväntan rekommenderar vi att läsa mer om E-E-A-T för SEO. E-E-A-T står för ”Experience”, ”Expertise”, ”Authoritativeness” och ”Trustworthiness”. Det är snarare en helhetsbedömning och inte en enskild signal.

Avslutande ord om on-page SEO

On-page SEO är inte som det varit förut. Det finns ingen exakt formula att följa. Att sökord finns med i viktiga stycken är en nödvändig början. Men för att vinna måste ni skriva för användaren och ha en bra hemsida. Sunbird är specialiserade på snygga hemsidor som säljer och rankar bra på Google. Är ni intresserade av ett långsiktigt samarbete har vi ett paketpris för hemsida och marknadsföring. Våra absolut mest lyckade projekt är när vi får kontrollera båda.

Vi jobbar med allt från småföretag som satsat till börsnoterat. Vi anpassar vårat upplägg efter er och hoppas på en långsiktig relation. Vi har kunder i hela Sverige, men har huvudkontor för vår SEO i Malmö. Vi har också personal för SEO i Göteborg.

Sökordsanalys
Sökordsanalys – En guide hur du hittar och prioriterar rätt sökord för Google

Här är en konkret guide som steg för steg visar hur du gör en sökordsanalys och prioriterar rätt sökord för

UX tips för att öka hemsidans försäljning
UX tips för att öka er hemsidas försäljning

Med många års erfarenhet av att öka hemsidors försäljning samlar vi här våra bästa UX tips för att öka er