fbpx

Interna länkar för SEO – Stärk era viktigaste sidor

Interna länkar för SEO
avatar image

Nils Fridlund

Här går vi igenom hur du jobbar med interna länkar för SEO: Varför det är viktigt, hur du hittar var du ska länka från och hur du länkar på bästa sätt.

Vill ni ha hjälp med er SEO får ni mer än gärna kontakta oss på Sunbird. Vi är en SEO byrå i Malmö men har kunder i hela Sverige.

Grunderna inom interna länkar för SEO

Vad är en intern länk?

En intern länk är en hyperlänk från en sida till en annan på samma domän.

Användare använder dessa för att navigera.

Google använder dessa för att förstå och crawla hela din hemsida.

Skillnaden mellan en intern länk och extern länk är att en extern länk sker från en annan hemsida till eran.

Varför är interna länkar viktiga för SEO?

Relevans

Interna länkar hjälper sökmotorer att förstå er hemsidas struktur.

Länkar ni från sida A till sida B säger ni att dessa är relaterade.

Om textstycket och ankartexten på sida A är relevant för sökordet sida B försöker ranka på brukar det ge en viss boost. Det förstärker och validerar den grundläggande SEO optimeringen på sida B.

Länkkraft

Ni fördelar den interna länkkraften. Länkar sida A till sida B så kommer en viss andel av länkkraften passera från sida A till B.

Desto fler interna länkar och desto starkare dessa är, ju mer länkkraft får sida B, vilket kommer hjälpa rankingen.

Användarvänligt

Interna länkar ska vara användarvänliga vilket bör öka era UX signaler för SEO och avslutningsfrekvens.

Indexering

Googles spindlar följer länkar för att indexera sajter. Sidor utan länkar kan hittas, exempelvis via en XML sitemap, men brukar ranka sämre. Dessa sidor kallas ”orphan pages” och har 0 interna länkar.

Exempel på olika interna länkar

Man brukar skilja på kontextuella och strukturella länkar. Nedan är några konkreta exempel på bra ställen att länka internt för SEO.


I våra bästa SEO projekt får vi göra både hemsida och SEO. Då får vi full kontroll över allt det tekniska och kan planera detta från designfasen. Vill ni veta mer om detta får ni gärna läsa mer eller besöka vår webbyrå i Malmö.

Vad är en bra ankartext för en intern länk?

Den bästa ankartexten är kort och relevant.

En ankartext är en stark signal till Google för sida B.

Se till att ha en naturlig intern länkprofil – men ni behöver inte vara lika försiktiga som för externa länkar till er hemsida.

Fokusera på att ha sökordet helt eller delvis med i ankartexten.

Använd inte andra ord eller ord som ska ranka på andra sidor.

Om ni väljer att ha en uppmaning, såsom ”Läs mer här” är det rekommenderat att stycket länken placeras i är relevant så Google kan förstå den.

Steg 1: Identifiera bra ställen att länka internt från

Använd site: sökning

Det snabbaste sättet att hitta relevanta platser att länka på är genom att söka på Google med ”site” sökning.

Det är en sökning där ni får upp Google resultat för enbart en domän. Ska vi jobba med sökordet ”seo” hade vi exempelvis sökt på: ”site:sunbird.se: seo”

Alla de resultat som dyker upp här är bra kandidater för interna länkar.

Ett lite mer avancerat knep är att använda Search Console. Ni måste ha haft detta aktiverat ett tag (i all fall några veckor) för att det ska fungera.

Det är egentligen en strategi för att hitta intern konkurrens för SEO.

Nu får du upp de sidor som synts för dessa sökorden. Det bör ge liknande resultat som site: sökningen och ni behöver bara välja en av metoderna.

Hitta starka sidor

Starka sidor på er hemsida bör länka till era viktigaste. En sida blir stark om den har många interna och/eller externa länkar till sig.

Sidor med externa länkar till sig

Eventuella externa länkar som är bra riktade mot sig (exempelvis startsidan brukar ha flest externa länkar). Detta kan ni få fram genom både Search Console, eventuella betalda SEO verktyg eller exempelvis Ahref Backlink Checker som har en gratisvariant.

I Search Console klickar ni i vänstra sidofältet på ”Links” och sen ”More” så får ni upp sidor med länkar till sig.

Tänk på att det är primärt dofollow länkar som ger värde (dofollow har den om det inte står nofollow). Exempelvis sociala medier brukar ge nofollow.

Sidor som har många länkar här kan vara kandidater för för interna länkar.

Sidor med interna länkar till sig

Länkkraft fördelar på er hemsida med hjälp av länkar.

Ni ökar det totala värdet era sidor delar på genom att få in externa länkar (enbart de som Google gillar och som har dofollow räknas i detta avseende).

Sidor som har länkar från toppnavigeringen, sidfoten och startsidan är exempel på sidor som brukar vara relativt starka.

För att kolla upp detta föredrar vi Screaming Frog. Har ni en stor hemsida behöver ni den betalda versionen.

Tips: Detta kan man göra på vilken hemsida man vill. Även era konkurrenter! Är de duktiga på SEO kommer ni kunna se vilka sidor de prioriterar genom antalet interna länkar.

Steg 2: Skapa nya ställen att länka från

Utöver befintliga sidor kan det vara bra att ha en underliggande strategi att skapa nya landningssidor och länka i relevanta befintliga stycken.

Blogginlägg

Att blogga, precis som här, och länka internt kan vara en bra idé. Passa på att länka om det passar.

Ni kan internlänka både till sidor ni vill ranka men också sidor som i sin tur länkar till sidor ni vill ranka.

Självklart både ska och kan ni länka till andra sidor som är viktiga för er – exempelvis era omdömen eller er historia. Detta är en naturlig del och även om det inte är en direkt rankingfaktor är vi säkra på att det kommer hjälpa er i det långa loppet.

Bonus: Att blogga är inte bara bra för de interna länkarna. Utan också ett utmärkt sätt att bli en expert och skriva om underämnen (subtopics) till sökorden ni försöker ranka på. Försöker ni exempelvis ranka på löparskor kan blogginlägg om knäskador, löptekniker och träningsscheman (och hur olika skor lämpar sig för olika intervaller) vara utmärkta ställen för att bevisa expertis och länka internt.

Pillar pages och topic cluster

Pillar pages och topic cluster är sidor som generellt sett skriver om ett ämne, alltså inte ett smalt sökord. Det kan självklart försöka ranka på ett sökord men då är det i regel ett brett sökord, exempelvis ”Träningslära”.

Vårat inlägg om on-page SEO går exempelvis inte in på varje del djupt, men länkar till sidor som gör det.

Dessa pillar pages får i regel interna länkar från samtliga underämnen och blir därför en stark sida att länka direkt till era viktigaste sidor.

SEO och innehållsmarknadsföring går ofta hand i hand. En bra digital marknadsföringsbyrå ska enligt oss sköta båda, framför allt givet de SEO faktorer som är viktiga idag.

Våra bästa SEO tips för interna länkar

Skicka inte mixade signaler

Använd inte samma ankartext till flera olika sidor. Det skapar förvirring om vilken sida som ska ranka på det sökordet.

Länka inte till redirects

Länka alltid direkt till sidan. Undvik exempelvis att länka till en redirect. Exempelvis: Sida A länkar till sida B. Sida B flyttar till sida C. Sida. A länkar fortfarande till sida B som i sin tur har en 301 redirect till sida C. Det fungerar för användaren och Google förstår. Men det tar av crawl budget. Ändra gärna länken så den går direkt till rätt sida.

Länka inte till URL parametrar

Länka inte till URL parametrar. Som vi tar upp i vår guide för teknisk SEO är det inte ovanligt att interna länkar går till sidor såsom /?q=loparskor och inte direkt till den statiska sidan /loparskor.

Länka inte överallt, alltid.

Länka inte överallt från alla sidor. Effekten neutraliseras då. Fokusera flest länkar till de sidor som är viktigast för er.

Använd inte nofollow

Det är inte ovanligt att vi ser nofollow länkar internt till exempelvis kontakt eller om oss sidorna. Google kommer ändå fördela länkkraften med den sidan, men inte skicka vidare länkkraften. Sätt aldrig nofollow på interna länkar. Försök istället få in naturliga länkar på de sidorna ni inte tycker är viktiga men som kan ge relevanta och bra länkar till andra sidor.

Summering

Interna länkar kan vara en av de viktigare sakerna för er SEO. Om ni förstår och gör listan nedan kommer ni komma långt:

Lycka till! Vill ni jobba direkt med mig är det bara att skriva här eller på LinkedIn.

avatar image

Nils Fridlund

VD på Sunbird

Om författaren

Jag har skapat Google optimerade hemsidor som säljer och rankar bra på Google sedan 2012. Jag är en bred digital growth hacker som tillsammans med kreativa lösningar och en "get-shit-done" mentalitet bidrar till att öka våra kunders försäljning. Varmast om hjärtat ligger SEO, Google Ads och konverteringsoptimering. Mitt innehåll fokuserar på konkreta tips som kan skapa tillväxt och jag undviker för teoretiska ämnen som i praktiken inte används. Nyheter från mig följer ni bäst på LinkedIn. Väldigt roligt att ha dig här!
SEO tips
31 konkreta SEO Tips – Har du provat dessa?

Här går jag igenom konkreta SEO tips som ni praktiskt kan genomföra som också förbättrar er organiska trafik. Varje tips

Crawl budget för SEO
Crawl budget inom SEO – Vad är det och hur påverkar det er sökmotoroptimering?

Crawl budget är en viktig aspekt inom SEO. Det är i sig ingen direkt rankingfaktor men indexeras ni effektivt får