Sunbirds recept: De bästa kanalerna vid digital marknadsföring av e-handel

Digital marknadsföring för e handel

Black Week är här och e-handeln har accelererat kraftigt sedan pandemin lamslog världen och bekräftade den uppgång vi redan sett.

Det har inneburit både hårdare konkurrens men också större möjligheter. En viktig del för att nå framgång är att kunna digital marknadsföring för e-handel.

Inlägget kommer inte gå in på djupet på varje kanal, utan kommer ge dig en överblick av de digitala marknadsföringskanaler som fungerar bäst för e-handel. Vi kommer också ge ett konkret förslag i vilken ordning (steg 1-8) ni bör applicera dem.

Vi försöker alltid vara så konkreta som möjligt i våra tips och kommer inte sväva ut i teknikaliteter. Vårt mål är alltid att öka försäljningen på ett lönsamt sätt. Nu börjar vi!

Steg 1: Organic social

Organic social är allt som skrivs på sociala medier som inte sker i utbyte mot pengar. Paid social kommer som en punkt längre ner.

För alla e-butiker är organic social viktigt. För dig som nystartad kan det vara ett gratisalternativ för att börja bygga upp en målgrupp.

Genom att skapa fantastiskt innehåll kommer dina följare både köpa av dig men också hjälpa till med bättre spridning.

För dig som driver en större e-handel och inte har tid att göra detta själv bör du anställa eller anlita någon.

Två konkret tips som brukar fungera:

Precis som med alla andra digitala kanaler är det viktigt att förstå att det inte finns för lite information. Se därför till att på riktigt skapa värde.

Att göra kontot personligt och unikt är också oftast en hit. Men tänk på att när ni växer är det kanske inte alltid du som kan göra innehållet. Och en anställd som gör det kanske inte är med för all framtid.

Steg 2: SEO (Sökmotoroptimering)

SEO för E-handel handlar om att synas så högt upp som möjligt på relevanta sökord på Googles organiska, icke betalda, platser. Det kan exempelvis vara produkter, produktkategorier eller varumärken.

Precis som organic social är SEO en utmärkt kanal att få in leads utan att behöva betala per klick. Här gör man snarare insatser som sedan är med dig och som bygger på vartannat. Man kan tiodubbla trafiken utan att eskalera kostnaderna.

Du kan antingen göra det själv eller kontakta en SEO byrå såsom Sunbird. Vi gör både mindre uppdrag där vi agerar bollplank för dig som är nystartad – men det vanligaste är fullservice där vi tar hand om allt.

Vill du göra det själv kommer några av våra dos and don’ts nedan:

Viktigt att tänka på

Vanliga misstag

SEO har alltid varit den kanal vi på Sunbird föredragit längst. Det har ändlös potential och ett långsiktigt tänk som vi gillar. Den största nackdelen är att det kan ta 1-2 år innan man når stora framgångar. Men för alla er som har en längre horisont än så och vill vinna bör ha ett löpande aktivt arbete med er SEO.

Teknisk optimering av e-butik

Steg 3: Content Marketing

Content Marketing förknippas ibland felaktigt uteslutande till SEO. Content Marketing är en bredare marknadsföringsstrategi där man fokuserar på att skapa och distribuera värdefullt, relevant och konsekvent innehåll.

Content marketing är en kanal ni kan göra helt själva. En byrå kommer inte kunna stå för majoriteten av detta arbetet. En byrå kan däremot vara ett bollplank och accelerera effekten.

Ett populärt upplägg som fungerar bra:

Här kan man både driva direktförsäljning eller exempelvis få fler prenumeranter på era nyhetsbrev.

De flesta e-butiker jobbar mot B2C. Då fungerar oftast grupper på Instagram/Facebook bäst. För dig som jobbar med B2B ska vara duktig på att publicera på LinkedIn och lägga till beslutsfattare i branschen i ditt nätverk regelbundet.

Steg 4: E-postmarknadsföring

Att jobba med nyhetsbrev och automatiska mejl är en given del vid digital marknadsföring av e-handel för att driva försäljning.

Ni kan få in mejladresser på fler sätt. Några vanliga metoder:

Med GDPR måste man aktivt klicka i att man godkänner att ni kontaktar dem med annonser.

Hantera din kundlista väl och se till att de tycker att det ger dem ett mervärde att vara med. Mejla inte för ofta och när du mejlar ut se till att erbjuda något av värde.

För automatiska mejl är nedan tre metoder som generellt sett går att applicera:

Använd inte en opersonlig no-reply mejladress för dessa mejl. Uppmuntra till svar istället! Det bygger lojalitet och en gemenskap.

Steg 5: Betald social annonsering

Facebook, Instagram och Pinterest är tre kanaler där du både kan skapa brand awareness och få billiga leads.

Med betald annonsering på sociala medier kan du exempelvis rikta annonser mot specifika åldersspann, kön och intressen. Du kan också skapa lookalike målgrupper som liknar de som redan köpt hos dig och låter Facebook lista ut vem du borde annonsera mot.

Nackdelen med sociala medier är att utöver de inställningar ni ställt in såsom ålder och intressen – finns det inget som säger att de kommer vilja köpa av er. Tänk därför på att visa upp varumärket tydligt. På så sätt vinner ni värde antingen genom direktförsäljning eller indirekt via varumärket. Sociala medier är däremot oftast billigt per visning och att inte alla vill köpa påverkar därför mindre. I slutändan ska ni mäta kostnad per konvertering. Eller ännu hellre: ROAS – Return on Ad Spend.

Precis som med all betald annonsering är det en öppen budgivning. Så kostnaderna tenderar att vara runt vad det också är värt för företag att annonsera. Det är därför viktigt att ha ett bättre annonskonto så ni får upp er lönsamhet.

Tips 1: Videos är oftast en effektiv kanal. Men tänk på att de flesta på sociala medier är på mobilen och kör utan ljud.

Tips 2: Vertikala annonser tenderar att fungera bättre. Framför allt på mobilen.

betala sociala annonsering för e-handel

Steg 6: Google Ads

Google Ads är de betalda platserna på Google. Det finns två kanaler vi rekommenderar för dig e-butiker: Textannonser och shopping. Textannonserna är de fyra platserna högst upp i sökresultatet. Google Shopping är produkterna där man ser en bild på en produkt och ett pris.

Google Ads är ett enkelt sätt att snabbt öka sin försäljning för att bygga upp kundlistan och få fler återkommande kunder.

Med Google annonsering i sin helhet är det enkelt att välja på exakt vilka sökord man vill synas. Besökaren har också precis sökt efter exakt det du säljer. Dessa besökare kallas i många fall för varma kunder som ofta är redo att köpa. Har du en bra hemsida som är enkel att köpa på och rätt pris är säljet inte långt ifrån.

Nackdelen är att man betalar per klick. Vill man dubbla antalet besökare behöver man lite mer än dubbla kostnaden (avtagande avkastning). Det är också hög konkurrens och kanalen är inte lönsam om man inte är bättre än konkurrenterna då det är en öppen budgivning.

Eftersom man måste ha ett bättre konto än konkurrenterna för att nå riktigt bra lönsamhet är detta en av de kanaler där det är rekommenderat att ta hjälp av en Google Ads expert. Sunbird är en Google Ads byrå och hjälper er gärna.

Här är några av våra tips för Google Ads till e-butiker:

Mejla mig på nils@sunbird.se om du vill ha en kostnadsfri audit av hur vi hade ökat er försäljning och lönsamhet med Google Ads.

Steg 7: Influencers

Influencers har onekligen en viktig plats i marknadsföringen. I vissa branscher mer än andra. Det är oftast värt att prova innan man utesluter – det kan bli det bästa ni gjort.

Influencers är oftast öppna för samarbeten. Så länge det du gör är relevant för dem.

Ett tips är att satsa på mindre och mer nischade influencers. Stora influencers är duktiga på att ta betalt. Mindre influencers kan dessutom oftast gå med på att skriva en artikel om de produkterna de får.

En bonus är att de oftast länkar till er hemsida vilket i sig stärker eran SEO.

Steg 8: Konverteringsoptimering (CRO)

Konverteringsoptimering (CRO) klassas egentligen inte som en kanal för marknadsföring. Men den bör hanteras och budgeteras precis med marknadsföringen.

Exempel: Om målet är att öka din försäljning kan man enkelt fråga sig om det är enklast att öka trafiken eller avslutningsfrekvensen.Du har idag 10.000 besökare/månad och en avslutningsfrekvens på 2% (runt 6-7 sälj/dag). Om du vill öka din försäljning 50%. Är det då enklast att öka trafiken till 15.000 eller avslutningsfrekvensen till 3%?

Svaret på frågan är inte alltid givet. Det beror såklart på hur bra sajten är idag och vilka marknadskanaler ni har idag. Det kan också vara så att ni är fast med en statisk hemsidelösning som inte tillåter uppgraderingar.

I praktiken ska man jobba med kanalerna parallellt. Ett praktiskt förslag är att köra en större sprint av e-butiken var tredje månad.

Avslutningsfrekvensen är såklart inte allt man kan jobba med när man ska öka försäljningen på e-butiken. Tre vanliga lösningar är:

Det är alltså viktigt att ni inte underskattar hur avgörande hemsidan är. Har ni inte redan skapat en ny e-handel eller snart ska bygga en rekommenderar vi en flexibel skalbar lösning såsom WordPress WooCommerce.

Sunbird är en webbyrå för E-handel gör skräddarsydda hemsidor med hög säljfrekvens och redo att flyga med marknadsföringen.

CRO av E-handel avgörande för försäljningen

Summering av digital marknadsföring för e-handel

Är ni nya börja med det ni kan göra själv och som är gratis. SEO, organic social, content marketing och nyhetsbrev är en utmärkt början.

När ni börjat få spinn på e-butiken bör ni börja med betald annonsering på sociala medier, Google och med influencers.

I början får du själv skapa mycket av innehållet. När du växer bör du anställa någon som jobbar med content regelbundet och som kan lägga tid på detta.

Du bör också hitta en digital byrå du litar på och som kan vara en förlängd arm och hantera de betala annonsplatserna och de andra delarna såsom SEO och digital analys som man inledningsvis kan göra själv men som på sikt är lite mer krävande.

Se också till att ni har en e-butik som kan utvecklas i form med att ni blir större. Man kan inte acceptera att man måste hållas tillbaka efter begränsningar i färdiga lösningar.

Sunbird är specialiserade på digital marknadsföring av e-handel och hjälper er gärna. Kontakta Nils Fridlund på nils@sunbird.se eller 0703 – 07 88 83 så tar vi ett förutsättningslöst samtal om era möjligheter.

Sökordsanalys
Sökordsanalys – En guide hur du hittar och prioriterar rätt sökord för Google

Här är en konkret guide som steg för steg visar hur du gör en sökordsanalys och prioriterar rätt sökord för

UX tips för att öka hemsidans försäljning
UX tips för att öka er hemsidas försäljning

Med många års erfarenhet av att öka hemsidors försäljning samlar vi här våra bästa UX tips för att öka er