fbpx

Guide till strukturerad data för SEO

avatar image

Nils Fridlund

Med hjälp av strukturerad data kommer ni ranka att högre och få fler organiska leads. I detta inlägg kommer jag gå igenom vad strukturerad data är, varför du ska jobba med det, vad det finns för olika former av strukturerad data och mina bästa tips.

Vill du ha hjälp med er sökmotoroptimering får ni mer än gärna kontakta Sunbird. Vi har huvudkontor för vår SEO i Malmö men jobbar med kunder i hela Sverige.

Vad är strukturerad data?

Strukturerad data används inom SEO för att specificera innehåll på hemsidan till Google så de enkelt kan förstå vad det är de crawlar. Detta underlättar och gör det möjligt att få bättre exponering på Google.

Användningsområden för strukturerad data

Strukturerad data kan exempelvis användas för:

 • Organisationer
 • Personer
 • Omdömen
 • Vanliga frågor
 • Evenemang
 • Recept
 • Produkter
 • Event
 • Artiklar

Fördelar med strukturerad data

Syftet med strukturerad data är att få mer trafik och ranka bättre på Google. Nedan är de primära anledningarna till varför vi jobbar med strukturerad data för SEO.

Få ett större resultat på Google

Att sticka ut på Google ökar klickfrekvensen. Om ni exempelvis lyckas få med era stjärnor och en bild ökar sannolikheten att användare klickar.

Om användarna sedan är nöjda med er som resultat för det sökordet kommer ni också få bättre ranking. Läs mer om användarsignarler för SEO.

Stödjer semantisk SEO

Semantisk SEO handlar om att förstå användarens avsikt och kontext bakom sökfrågan.

Strukturerad data hjälper Google att tolka er sida vilket i sin tur kan förbättra matchningen mellan användarens sökintentioner och ditt innehåll.

Strukturerad data är sannolikt bra för Google SGE

Google SGE är Googles AI sök som ger en genererad upplevelse utöver de klassiska resultaten.

Än så länge är mycket spekulationer och precis som inom allt inom SEO förändras det snabbt.

Något som jag och många andra experter tror är att strukturerad data kommer bli ännu viktigare i framtidens SEO.

Är bra för E-E-A-T

E-E-A-T, som står för Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness har blivit viktigare under senaste året.

Strukturerad data hjälper er förstärka er trovärdighet och expertstatus. Ni kan exempelvis sammankoppla författare av ett blogginlägg med sociala medier.

Strukturerad data för brödsmulor (Breadcrumbs)

Med strukturerad data för breadcrumbs tydliggör du hierarkin direkt på Google. Det ger användarna en ögonblicksbild av sidans position inom din webbplatsstruktur. Ett exempel för att visa att sidan om "Stukturerad data" är en underkategori till "Teknisk SEO".

Strukturerad data för artiklar (Articles)

För nyhetssidor och bloggar kan ni tagga dem som artiklar. Det hjälper Google att förstå vad det är för sida och exempelvis visa datum.

Strukturerad data för artiklar

Strukturerad data för produkter (Products)

Produktrelaterad strukturerad data är bra för e-handelssidor. Den presenterar information som pris, tillgänglighet, märke och kundbetyg direkt på Google.

Strukturerad data e-handel

Strukturerad data för böcker (Books)

Förlag och e-butiker kan nyttja strukturerad data för att marknadsföra böcker. Detta kan resultera i en Knowledge Graph, där bokens detaljer presenteras och länkar användaren direkt till Google Books för ytterligare information.

Strukturerad data för vanliga Frågor (FAQ)

FAQ-sektionen känner de flesta förmodligen igen:

Strukturerad data för vanliga frågor

Nyligen fanns denna nästan alltid i samband med ens sökresultat för de som gjort strukturerad data rätt. Efter att folk spammat det har Google ändrat. Oftast kommer denna som en egen box. Det händer att man får den tillsammans med sitt resultat.

Strukturerad data för how-to guider

Strukturerad data för steg-för-steg-guider (How-to) gör det möjligt att detaljerat presentera varje steg i en guide direkt i sökresultaten, vilket ger användare en omedelbar översikt av processen.

Strukturerad data för video

En video kan markeras med "VideoObject" och "Clip" för att synliggöra viktiga segment direkt i sökresultaten.

Videos dyker ofta upp på "hur" frågor. För videor på YouTube, hanteras strukturerad data automatiskt, förutsatt att all nödvändig information finns på plattformen.

Strukturerad data för omdömen

Det finns både aggregerade betyg och enskilda omdömen. Nedan är ett exempel på hur omdömen ger bra synlighet på Google:

Strukturerad data för recept

Recept är ett av de vanligaste områdena där strukturerad data används. Det går att detaljera ingredienser, tillagningstid, näringsvärde och steg-för-steg-instruktioner.

Strukturerad data för kurser och event

Kurser och event kan också struktureras för att öka synligheten och locka besökare till specifika händelser eller erbjudanden.

Hur gör jag strukturerad data med WordPress?

Använder ni WordPress finns det plugins som enkelt skapar upp strukturerad data. Vi rekommenderar Yoast SEO och Rank Math.

Schema generator med Rank Math

En del strukturerad data sker automatiskt och andra kan du enkelt skapa med deras guider.

Kontakta oss om ni vll jobba med en webbyrå i Malmö som skapar skräddarsydd webbdesign, utveckling i WordPress och bra teknisk SEO.

Testa er strukturerad data

Ni kan på Googles hemsida testa av er strukturerad data så att den blir helt rätt, det gör ni här.

Kolla felmeddelanden i Search Console

På större hemsidor och för regelbundna kontroller rekommenderar vi search console istället. Det förutsätter dock att du har haft ett konto ett tag så Google fått in datan.

Att regelbundet använda Google Search Console för att övervaka och testa din strukturerade data är kritiskt. Detta verktyg hjälper dig att identifiera och korrigera eventuella fel som kan påverka hur effektivt din strukturerade data läses och används av Google.

Strukturerad data i Google Search Console

Avslutande tips för hur ni ska jobba med strukturerad data för SEO

 1. Var noggrann och använd rätt strukturerad data
 2. Håll informationen uppdaterad så Google kan lita på den
 3. Ange allt som är relevant. Men spamma inte onödigt innehåll.
 4. Använd JSON-LD formatet

Google ändrar ofta sina rekommendationer och vi tror att utvecklingen kommer fortsätta nu kommande tiden, framför allt med SGE.

När SEO experter ser luckor med strukturerad data brukar det överanvändas på kort tid och Google får ändra sina riktlinjer. Om det kommer upp en lucka kan ni självklart passa på att ta den. Men är det för bra för att vara sant kommer det förmodligen en justering från Google.

avatar image

Nils Fridlund

VD på Sunbird

Om författaren

Jag har skapat Google optimerade hemsidor som säljer och rankar bra på Google sedan 2012. Jag är en bred digital growth hacker som tillsammans med kreativa lösningar och en "get-shit-done" mentalitet bidrar till att öka våra kunders försäljning. Varmast om hjärtat ligger SEO, Google Ads och konverteringsoptimering. Mitt innehåll fokuserar på konkreta tips som kan skapa tillväxt och jag undviker för teoretiska ämnen som i praktiken inte används. Nyheter från mig följer ni bäst på LinkedIn. Väldigt roligt att ha dig här!
Google Sandbox
Google Sandbox – Vad det är och hur du kommer ur den

Google Sandbox är ett filter som förhindrar nya hemsidor från att ranka högt i Googles sökresultat. Om du precis lanserat

Google-läckan maj 2024
Google-läckan: Detta behöver du veta

Delar av algoritmen för hur Google rankar hemsidor har läckts, se dokumentet här. Vad Google säger och vad som verkligen