Digitala trender 2020 - Håll din hemsida modern längre

Digitala trender 2021 – Håll din hemsida modern längre

Enligt Microsoft har tiden människor kan hålla fokus fortsatt minska, vilket inte är helt oväntat.

Webbdesign ändras ständigt och anpassas efter användarna. I detta inlägg kommer vi gå igenom de trender som vi anser påverkat webbdesignen mest under 2020 och som förväntas rulla in under 2020. Har man koll på trenderna ökar livslängden på en ny hemsida och ni kommer vara nöjda med den längre.

Mobile first

Majoriteten av all webbdesign görs för datorn och skalas därefter ner till surfplatta och mobil. Men när fler användare besöker er hemsida via mobilen blir det också rimligt att också börja med webbdesignen för mobilen för att skalas upp till surfplatta och dator. Oavsett vilken du börjar med kan man alltid skapa dubbla varianter. En för datorn och en för mobilen. Även om du gör dubbla är det viktigt vilken du börjar med då det är den som sätter vilka element som ska finnas med.

Mobile first Av: Roman Lel

Observera att Google rankar dig olika beroende på vilken enhet användaren söker på. Tar du bort viktiga element eller har mindre text på en av enheterna kommer placeringarna fluktuerar ännu mer.

Text i centrum för designen

Välskriven text som förstärks av webbdesignen är en av de saker som får en hemsida sticka ut. Det är önskvärt att få bort överflödiga element och istället fokusera på att få in texten i en tydlig och hierarkisk struktur som är lätt att förstå. Detta går också bra i linje med mobile first där man i regel ska ha mindre text och färre visuella element.

Försök inte att säga allt. Det finns ofta mycket ni gör som är bra. Men att säga enbart en sak gör att hela budskapet går fram och att besökaren orkar läsa det.

Mer vågat användande av färger och former

Under 2018 har färger och former definitivt blivit allt mer vågade. Vi har inte längre ett fåtal färger i de klassiska färgskalorna och raka linjerna.

Färgschema Av Adam Bagus

Här ställs högre krav på finkänslighet när det kommer till hierarkier och vilka färger som passar bra ihop. Det är bättre att inte utmana om man känner sig osäker. Lättläst text och en logisk struktur är ofta viktigare än snygg webbdesign.

Handgjorda ikoner och illustrationer

Illustration Av: Berin Catic

Handgjorda ikoner som går i stil med er webbdesign har blivit allt vanligare. Illustrationer som visar på vad ni gör har också blivit mer populärt. Det gör att användaren slipper läsa för att få en intuitiv förståelse för vad er tjänst eller produkt gör.

Vi rekommenderar dock inte att göra illustrationer av människorna i ert team. De ska vara vanliga bilder. Folk älskar att veta vilka som står bakom ett företag.

Chattfunktion

Vi blir allt mer vana med att chatta. Att ha en chattfunktion på hemsidan har blivit vanligare och det kommer sannolikt fortsätta i denna riktningen. Tillgängligheten efterfrågas och får hemsidan att kännas mer levande. Folk orkar i regel inte läsa sig till information utan vill bara ha svaret serverat. Ta tillvara på detta och installera en chatt så kommer ni öka er försäljning. Chattarna hyrs vanligtvis som en tjänst för några hundralappar per månad och installeras på två minuter. Prova det!

Vi hjälper er gärna med ny webbdesign, eller så tar vi ett större ansvar som webbyrå, läs mer här.

Källa: https://www.scribd.com/document/265348695/Microsoft-Attention-Spans-Research-Report

Digital analys: Du har 8 sekunder på dig att fånga besökarens intresse innan den lämnar

Koncentrationsförmågan har blivit sämre Koncentrationsförmågan har minskat kraftigt senaste året vilket är något den webbplats man gör måste möta. Enligt

Webbyrå med fokus på ökar försäljning
Så dubblar du din hemsidas försäljning med konverteringsoptimering (CRO) 2021

Syftet med denna guide kommer vara att förmedla den kunskap, tekniker och verktyg ni behöver för att dubbla er hemsidas