fbpx

Vad är WordPress och varför har det blivit det största CMS:et?

Vad är WordPress?
avatar image

Nils Fridlund

Jag kommer här kort gå igenom vad WordPress är, fördelar & nackdelar och varför vi tycker WordPress är bra.

Sunbird har valt WordPress som det primära CMSet för hemsidor. Vi har lanserat hundratals hemsidor till företag som ökat sin försäljning. Vi har erfarenhet av samtliga etablerade CMS, framför allt ur marknadsperspektiv.

Vi är en WordPress webbyrå i Malmö men jobbar med kunder i hela Sverige, däribland som webbyrå i Göteborg och Lund.

Vad är WordPress?

WordPress är ett open source CMS (Content Management System). Det är därför också gratis att använda men det finns tillägg och teman som kostar. Det lanserades 2003 och har blivit det största CMSet i världen för med 43.2% av alla hemsidor.

WordPress har ett smidigt gränssnitt som gör det möjligt för användare, som inte är utvecklare, att skapa och hantera hemsidor. Med alla de plugin och teman som finns tillgängliga finns det stora möjligheter.

WordPress började som en plattform för att blogga men har blivit så mycket mer. En av huvudanledningarna till WordPress popularitet bland företag är dess användarvänlighet och flexibilitet. Något som vi kommer gå igenom mer nedan.

WordPress använder kodspråken: PHP, HTML, CSS, MySQL och JS.

WordPress är dock inte bara mallar utan man kan också skräddarsy designen och skapa sin egna mall. Till denna skräddarsydda mall kan man använda WordPress smidiga system för att redigera innehåll och använda plugins. Det är denna lösningen vi på Sunbird jobbar med i 95% av alla våra uppdrag.

Vilka hemsidor kan man göra med WordPress?

I regel kan man göra alla typer av hemsidor med WordPress. Några exempel:

  • Vanliga företagshemsidor
  • E-butiker
  • Hemsidor med inlogg
  • Forum

Det finns egentligen inga begränsningar i vad man kan skapa. Det är bara ett mer eller mindre bra alternativ för er. Vill ni göra allt för komplexa lösningar är inte alltid WordPress det bästa alternativet.

Detta är dock relativt ovanligt och i de fallen det börjar bli överdrivet komplext finns det andra kodspråk såsom React vi hade provat. Men det brukar innebära en helt annan kostnadsbild och antalet som kan det är långt färre.

Vår generella rekommendation är att de flesta företagshemsidor och enklare e-butiker ska vara i WordPress.

Är WordPress bra för företag?

Ja. Wordpress är bra för företag.

När giganter som Microsoft använder WordPress ger det viss legitimitet till CMSet. De har varken kunskapsbrist för beslutsfattare eller brist på utvecklare. De har helt enkelt valt det för att det är bäst för dem givet vad de ville göra.

Vi kommer gå igenom fördelar och nackdelar nedan. Men de viktigaste för företag är att man har hög flexibilitet samtidigt som det inte är ett onödigt dyrt alternativ.

Självklart har inte Microsoft installerat en färdig mall utan de har gjort den själv utefter deras behov.

Om ni jobbar med marknadsföring kommer det vara avgörande att ni kan skapa landningssidor som är precis så bra som ni vill ha dem.

Fördelar med wordpress

Nedan går vi igenom de största fördelarna med WordPress och varför det är vårt val av CMS.

Smidig admin så du kan redigera själv

Nästan alla våra kunder förstår WordPress panelen intuitivt. Självklart kan det uppstå frågor i den inledande fasen men de flesta kommer in i det snabbt.

Att kunna hantera menyrader, bilder, skapa nya sidor och redigera befintligt är ett stort plus i WordPress.

Open source utan löpande fasta avgifter

WordPress är open source har det finns således ingen löpande fast avgift för att behålla det.

Det finns plugin, teman och liknande där de tar betalt men då är det ett val ni gör att använda just de funktionerna.

Storleken gör att det mesta går att koppla

Att WordPress är det största CMSet gör det så attraktivt för andra bolag att nästan allt ni kan behöva har en smidig koppling via ett plugin.

Hög flexibilitet

En del CMS såsom Wix och Squarespace är i sin natur begränsande på ett sätt WordPress inte är.

Om ni vill göra något så går det att göra. Frågan är oftast bara vilken metod som är den smidigaste.

Det finns många som kan WordPress

För er kunder är det en fördel att många webbyråer kan Wordpress. Om ni exempelvis vill jobba med marknadsföring eller behöver support är det sällan en webbyrå inte kan hjälpa er.

Detta berör också anställda hos er. Många anställda på företag har någon som tidigare jobbat med WordPress. Även om WordPress är enkelt att lära sig så är det självklart en fördel om någon jobbat med det förit.

WordPress är bra för SEO

Sunbird har över 10 års erfarenhet av SEO och WordPress är vårt val.

Att ranka högst upp på Google handlar om att göra allt från teknisk SEO till förbättra användarsignaler.

Flexibilitet är den största anledningen till varför WordPress det är vårt val. Om vi i vårt arbete bedömer att något måste lösas för att ranka högst måste vi också kunna lösa det. I andra CMS har vi ibland stött på onödiga hinder som gör att vi måste välja en annan väg som inte alltid ger samma resultat. De som saknar hinder brukar i regel vinna.

Vi väljer också WordPress för att mycket finns inbyggt från början och att det som inte finns täcks upp av plugin såsom Yoast SEO. Läs gärna vår guide om sökmotoroptimering för WordPress.

WordPress är säkert

Ingen hemsida är 100% säker från virus eller intrång. Majoriteten av de fall där WordPress blir hackad har oftast inte uppdaterats på länge.

Uppdaterar ni WordPress samt installerar teman och plugin från säkra leverantörer anses WordPress vara säkert. Vill du läs mer får du gärna göra det i vår guide om WordPress säkerhet.

Nackdelar med WordPress

Nedan går vi igenom de största nackdelarna med WordPress. De flesta av dem handlar om man hanterar WordPress felaktigt eller försöker använda det när det inte är det bästa CMSet för ändamålet.

Flexibiliteten kan bli för mycket

Om man har dålig förståelse för WordPress tenderar flexibiliteten göra att hemsidan bli instabil. De som har dåliga erfarenheter av WordPress har enligt våra erfarenheter använt en färdig mall.

Om ni vill jobba med WordPress själva och saknar kunskaper om kodning kan detta vara en stor nackdel.

Alla plugins och teman är inte alltid säkra

Riskerna med plugins för WordPress blir i regel en negativ spiral:

  • Löser man mycket på hemsidan med plugins ökar antalet vilket också ökar risken.
  • Saknar man erfarenhet om vilka plugins som är bra ökar också risken att man installerar ett som är osäkert.
  • Används många plugins ökar också risken att man inte längre kan uppdatera dem vilket i sin tur ökar risken.

En WordPress-utvecklare vet i regel vilka plugins de ska använda och löser en del saker direkt i hemsidan utan plugins.

Flerspråkiga e-butiker kan bli långsamma

Man kan bygga flerspråkiga e-butiker med WooCommerce för WordPress. Men laddningstiden kan påverkas negativt av detta. Det finns alltså inte med i grunden och de lösningar som finns, ofta WPML, är enligt oss inte alltid solklara.

Vanliga frågor om WordPress

Är WordPress ett svårt CMS?

Generellt sett svårare än Wix och Squarespace. Men lättare än exempelvis Drupal och Joomla.

Vad kostar WordPress?

WordPress är open source och därför också gratis. Men det finns kringliggande tjänster och valbara möjligheter som kostar. Tänk på att saker såsom hosting och domän tillkommer som alltid.

Vad är skillnaden mellan wordpress.com och wordpress.org?

WordPress.com är ett kommersiellt företag medan wordpress.org är där ni laddar ner WordPress. Vår rekommendation är att använda .org för att ladda ner open source filerna och sedan en dedikerad WordPress hosting för att få upp hemsidan.

Kontakta oss om ni vill arbeta med en erfaren WordPress byrå med över 10 års erfarenhet.

avatar image

Nils Fridlund

VD på Sunbird

Om författaren

Jag har skapat Google optimerade hemsidor som säljer och rankar bra på Google sedan 2012. Jag är en bred digital growth hacker som tillsammans med kreativa lösningar och en "get-shit-done" mentalitet bidrar till att öka våra kunders försäljning. Varmast om hjärtat ligger SEO, Google Ads och konverteringsoptimering. Mitt innehåll fokuserar på konkreta tips som kan skapa tillväxt och jag undviker för teoretiska ämnen som i praktiken inte används. Nyheter från mig följer ni bäst på LinkedIn. Väldigt roligt att ha dig här!
Google Sandbox
Google Sandbox – Vad det är och hur du kommer ur den

Google Sandbox är ett filter som förhindrar nya hemsidor från att ranka högt i Googles sökresultat. Om du precis lanserat

Google-läckan maj 2024
Google-läckan: Detta behöver du veta

Delar av algoritmen för hur Google rankar hemsidor har läckts, se dokumentet här. Vad Google säger och vad som verkligen